top of page

Mitt bilde – Mitt åndsverk

unnamed-4

Mitt bilde. Flere bedrifter har tatt dette bildet for å fremme egne produkter. IKKE greit og ikke lov.


Dette har frustrert meg en god tid! Egentlig helt siden mitt første bilde ble stjålet. Det frekkeste er selvsagt de som tar bilder uten tillatelse for å bruke som illustrasjon når de skal selge sine egne produkter, på sin egen Instagram side, eller på bedriftens Facebookside. Noen er faktisk også drøye nok til bruke bildene mine som et produktbilder på bedriften sin egen nettside. De dropper rett og slett å leie inn et reklamebyrå, stylist og / eller fotograf – til å ta bildene av varene sine. Og for all del – det er ikke alle bedrifter som har råd til å bruke eksterne fagfolk til å gjøre den type jobb, men disse bedriftene velger da altså å ikke investere sin egen tid til å ta bilder av deres egne produkter selv, fordi de tror det er fritt fram å hente bilder fra internett. Noen tror det er greit så lenge de tagger den som har tatt bilde, mens andre tagger ikke i det hele tatt og gjør det dermed helt umulig for opphavshaver å få vite om tyveriet – om de ikke har lojale følgere som jeg er så heldige å ha, som informerer meg når slikt skjer! Noen bedrifter kan ikke reglene godt nok, men andre kan reglene, men velger å se bort ifra reglene fordi “så mange andre gjør det”. Jeg henvender meg til alle bedrifter som tar mine bilder, og flere hevder at de gjorde det i god tro. At jeg burde bli glad for at de vil dele det, for da får jeg jo synlighet og oppmerksomhet! Noen sletter bildet mitt med engang, og tror at at alt da er greit. Noen har fått et “ja” før, og tror da at det er fritt frem for dem å bruke alle bildene mine, også uten å spørre.

Men altså, bedrifter trenger å lære seg lovverket rundt dette med åndsverk. Det er mine bilder, og du har ikke lov til å bruke mine bilder uten mitt samtykke. Du kan spørre om lov, og jeg kan da si ja eller nei. Enkelt og greit. Men du kan ikke under noen omstendigheter bruke mitt bilde til noe som helst. Dette påvirker også mine kunder. Om jeg har en avtale med en kunde om et bilde, hvordan blir det da om en annen bedrift bare tar det, og bruker som det er sitt? Alle skjønner vel konflikten her? Jeg brukte en advokat mot en bedrift som gjentatte ganger brukte mine bilder for å selge sine produkter. Jeg vant naturligvis den saken, og man skulle tro at bedriftene lærer etterhvert, men nå har dette eskalert veldig, og jeg tror rett og slett det er på tide å få litt kunnskap ut til folket. Jeg har en fast prosedyre på at jeg sender alle som tar mine bilder en privat melding om at dette ikke er greit, og at de vil motta en faktura fra meg. Og så sender jeg den fakturaen. Det hjelper ikke om de da har slettet bilde eller de ikke visste dette fra før. Betaler de ikke fakturaen, bruker jeg igjen advokat. Enkelt og greit! Jeg vil at min blogg og min Instagramprofil først og fremst skal være et sted for visuell inspirasjon, men nå måtte jeg bare ta opp dette temaet. Bildene mine blir jo kanskje også litt mer inspirerende om du ikke ser de overalt? Jeg liker jo ikke å krangle med bedrifter, men respekterer du ikke faget mitt, er jeg nødt til å si i fra!

Vær ydmyk, og respekter andre og deres fag.

– Jannicke

7 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page